Ahad, 14 November 2010

lihatla sekeliling

salam....

syukur kepada Allah, Tuhan sekalian alam dan selawat buat Rasulullah...

da lame kan xhantar post??? hehe.... maaf yea???
tetibe je rase nak hantar sebab da lama sangat xpost pape.... malas bukannye xde masa....

hari ni ada paper biochem.... dasat gler....... tatau la, rase kecewa pun ada sebab xdapat nak jawab.... T_T


habes2 jawab teros g mines.... hahah release tension la konon... g ngan kawan tersayang, aishah kamal..... tengah tunggu2 kawan tuh g tandas, saya nampak 2 golongan yang berada di tangga....


first tuh nenek, macam nenek saya, ble turun tangga je ki
ta kena pegang tangan coz takot nenek jatuh, kaki bukan kuat sangat lagi.... second tengah nenek tuh turun tangga, ada sorang ayah ni dukung anak (baby) dia yang tengah naek tangga sebab xmo kacau nenek tuh turun tangga.....

masa tu, saya insaf, saya bersyukur sangat2 dengan rezeki yang Allah bagi sekarang kat kita.... kita yang masih muda remaja nih boleh berjalan sendiri, xyah kena dukung, xyah kena pimpin... sume kita buat sendiri kan??? betapalah besar nikmat Allah.... berjalan tuh nampak common dan kadang2 kita xsedar pun yang tu adalah nikmat yang Allah nak bagi....

satu hari nanti kita pun akan jadi macam nenek tuh, anak kita yang akan pimpin kita pulak.... jadi, jadilah insan yang selalu bersyukur.... jangan bila susah baru nak ingat Allah, baru nak rindu Allah.... betul, ujian tuh tanda Allah masih sayang kita, rindu nak dengar rintihan hati kita.... tapi, bila kita senang, kita ada rindu Allah x??? ada kita tanya diri kita, bersyukur ke dengan apa2 yang Allah bagi selama neh??? seronok kita hidup dengan family n rakan2, ingat ke kita kat Allah??? tanyalah.......


saya nih pun same je
.... bila nampak situasi tadi, saya rasa macam Allah bagi hint dekat saya..... supaya saya sentiasa beringat.... jangan asek nak enjoy je hidop neh.... perlu muhasabah juga....

jadi, perhatikanlah sekeliling, ada kadang2 peristiwa tuh common dan normal berlaku dalam hidup, tapi kita boleh jadi amat bermakna buat kita.....

perhatikan sekeliling anda......
(ihsan google ngee~~~~)

semoga kita dalam rahmat dan kasih sayang Allah...
amin~~~~ ^_^

2 ulasan:

  1. betul, bersyukur dengan apa yang ada. bole jadi ambitious tapi bukan tak bersyukur. ( :

    BalasPadam